Er utstyret ditt klart for vinteren?

Her er en liten oppsummering av ting du burde tenke på for å ta vare på høytrykkspumpen din.

Spyl pumpen grundig utvendig og innvendig. Her kan det være lurt å koble pumpen til en vanntank å la den vaske seg selv med å pumpe rent vann igjennom systemet.

Når pumpen er vasket kan en gå over å lete etter sprekker og lekkasjer på pumpen og sugeslangen. Samtidig kan det være lurt å kontrollere at alle boltene sitter fast og ikke har ristet løs.

Vakuumsystem

Figur 1 Lamell, rød strek er minimum anbefalt mål. Svart strek er lengden på en ny.

Det kan være lurt å kontrollere vakuumsystemet, spesielt om en har hatt problemer med å skape vakuum i den forrige sesongen. En kan da kontrollere at vakuumslangene ikke er sprukket og lekker, samt åpne opp vakuumpumpen og undersøke lamellene.

Lamellene skal kunne bevege seg fritt uten hindring, de skal være lange nok til å fungere normalt nye lameller er 4,3 cm høye og de bør minimum være 3,8cm.

Vakuumrotoren skal ikke være i kontakt med vann, bare dryppsmøring med olje. En kan godt koble av vakuumslangen fra vakuumtanken og kjøre 1 liter med diesel gjennom vakuumpumpen før en setter den inn for vinteren.

Sjekk også at lager roterer lett og jamt rundt.

Kraner

Figur 2 Bilde av en halv stilt kulekrankran

Alle kulekraner på pumpen bør midtstillest som anvist på bilde. Dette er for å unngå at veske som er bak kulen i kranen fryser og deformerer eller sprenger kulen.

Olje

Er pumpen kjørt mye (100-200 t) bør en skifte oljen, har ikke pumpen blitt mye brukt kan en kontrollere den med å åpne bunnpluggen vist på bilde. Er det tegn til vann, grådannelse eller andre unormale forhold med oljen må den skiftes. Vi anbefaler å bruke oljen hypoid girolje HD80-140. Fyll på ny olje eller etterfyll ved å skru opp peilepinnen og fylle på til nivået er mellom min og maks.

Figur 3 Doda Maxi L-27, Min – Max mål.

Figur 4 Doda Grande L-35, Min – Max mål.

Det er også lurt å lagre pumpen innendørs, og om dette ikke er mulig kan det være lurt å plukke av kraftoverføringsakslingen og smøre opp kryssene sammen med selve akslingen og lagre denne innendørs.